Οι τεχνικές και οι μέθοδοι της επιστήμης του μάρκετινγκ έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, εδώ και πολλά χρόνια, στα καταναλωτικά προϊόντα. Το μάρκετινγκ όμως δεν περιορίζεται μόνο στα καταναλωτικά προϊόντα, αλλά αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες των επιχειρήσεων εκείνων που προμηθεύουν με βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τις βιοτεχνίες, τις δημόσιες επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και άλλους οικονομικούς οργανισμούς.
Όταν ο πελάτης είναι μια βιομηχανική επιχείρηση ή ένας άλλος οικονομικός οργανισμός κερδοσκοπικός ή μη, που παράγει προϊόντα ή υπηρεσίες, τότε η στρατηγική του μάρκετινγκ θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτήν που απευθύνεται σε μεμονωμένους καταναλωτές ή νοικοκυριά.
Το βιομηχανικό μάρκετινγκ που ασχολείται με την ικανοποίηση των αγοραστικών αναγκών και απαιτήσεων οργανισμών (και όχι ατόμων) και αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των χρηματικών συναλλαγών στην Εθνική μας Οικονομία, αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα μελέτης μέσα στα πλαίσια της επιστήμης του Μάρκετινγκ.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται απ'όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο για την Ελληνοποίηση των προμηθειών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, όσο και για την αύξηση του ρυθμού υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις Ελληνικές Επιχειρήσεις, σαν μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, έχουν καταστήσει το βιομηχανικό μάρκετινγκ ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.
Παρά τη σημασία του βιομηχανικού μάρκετινγκ στην Εθνική Οικονομία και την ύπαρξη εκτεταμένης σχετικής βιβλιογραφίας στο εξωτερικό, η χώρα μας, δυστυχώς έχει μείνει μακριά από τη μελέτη και έρευνα του σοβαρού αυτού θέματος.