«Καλώς το παλικάρι μου» λέει ο Ουρανός στον Κρόνο που ζύγωνε απ’ την άκρη της παραλίας κρατώντας κάτι περίεργο στο χέρι, κρυμμένο απ’ την αντηλιά.
«Γεια σου, φάδερ» απαντά εκείνος. «Ήρθα να παίξουμε ρακέτες».
«Μπαλάκια δε βλέπω».
«Κι ούτε θα ξαναδείς».
Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλ-λους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα; Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογίατου Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συ-ναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο. Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους, η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να ’ναι λίγο βαρετή.
Κοίταξες το τυρί σου ή το έβαλες βιαστικά ανάμεσα στα ψωμάκια και το έλιωσες; Παρατήρησες ότι μερικά από τα πεσμένα φύλλα έχουν σχήμα καρδιάς ή απλώς ..
Πόλεις, χωριά, νησιά, παραλίες, βουνά, τοπία, αξιοθέατα, άνθρωποι, έθιμα, παραδόσεις... Αυτή είναι η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα φίλων του Instagram και..
Από όλες τις προσαγορεύσεις που μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να εκφράσουμε, η γλώσσα είναι η υψηλότερη και μακράν όλων η πρώτη. Η γλώσσα είναι αυτή που ..
Ο μπαμπάς του Λάμπρου είναι πυροσβέστης, ο μπαμπάς της Εύης είναι γιατρός, ο μπαμπάς του Παύλου είναι δάσκαλος. Αλλά τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς της Ζω..
Οι ακέραιοι αριθμοίΟι δεκαδικοί αριθμοίΤα κλάσματαΟι έννοιες και οι πράξειςΤα γεωμετρικά σχήματα- Αναλυτική θεωρία- Μεθοδική επεξεργασία των εννοιών- ..
Η λέξη Ορθοδοξία και η λέξη Δύση δεν παραπέμπουν σε αντίπαλες ιδεολογίες ή σε θρησκείες διαφορετικές. Δηλώνουν διαφορά πολιτισμών, δηλαδή διαφορά νοήμ..