Τα βιβλία που θα ζεστάνουν την ψυχή σου και φέτος τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι μια ανάσα μακριά. Τα σπίτια και οι πόλεις στολίζονται και το εορταστικό κλίμα χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Το βιβλίο είναι πάντα άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτές. Ένα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο για τους ανθρώπους που αγαπάς, γιατί είναι πολλά περισσότερα από ένα αντικείμενο, είναι μια εμπειρία, ένα ταξίδι, μια ιστορία στην οποία πάντα μπορείς να επανέρχεσαι και να συνδέεις με αυτήν στιγμές της ζωής σου.
Ένα καλό βιβλίο πρέπει να είναι σύντροφος σου και τις φετινές γιορτές. Να σε βοηθήσει να κλείσεις τον κύκλο του χρόνου με τον καλύτερο τρόπο, να κάνεις ενδοσκόπηση, να κάνεις όνειρα για τη νέα χρονιά και να σε αποσπάσει λίγο από τον όποιο αρνητισμό φέρεις αυτές τις γιορτές.
Εμείς μαζέψαμε κάποιες προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερο. Κάποιες ιστορίες που θα ζεστάνουν την ψυχούλα σου φέτος τα Χριστούγεννα!
Για να τις δούμε, λοιπόν:
Η Μονίκ δραπετεύει, Εντουάρ Λουί, Εκδόσεις Αντίποδες
«Στο τέλος λοιπόν είναι ένα χαρούμενο βιβλίο κι έπρεπε να παλέψω ενάντια στη δική μου ντροπή να πω μια χαρούμενη ιστορία. Η χαρά είναι πολιτικό ζήτημα. Η χαρά του να κλέψεις τη ζωή που οι άλλοι θα σου έπαιρναν, να αποδράσεις παρά να μένεις φυλακισμένος», λέει ο συγγραφέας. “Αυτό το βιβλίο που διαβάζετε είναι, κατά κάποιον τρόπο, το αποτέλεσμα μιας παραγγελίας από τη μητέρα μου. Δεν το αποφάσισα, δεν το προγραμμάτισα. Δεν ήταν δική μου ιδέα εξαρχής. Τίποτα στη λογοτεχνία δεν μου είχε δώσει ποτέ τόση χαρά.” (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο). Είναι η δεύτερη φορά που ο Λουί μιλά για την ιστορία της μητέρας του, για την κακοποίηση για την φτώχεια και τις δυσκολίες, αλλά και για την δική της επιτυχημένη επανάσταση. Σίγουρα αξίζει το χρόνο σας.
Μιλώντας τη νύχτα, Claire Daverley, Εκδόσεις Ψυχογιός
Τι κάνεις όταν το άτομο που πρέπει να ξεχάσεις είναι το μοναδικό που δεν μπορείς να αφήσεις;
Ο Γουίλ και η Ρόζι γνωρίζονται όταν είναι έφηβοι.
Είναι εντελώς αντίθετοι χαρακτήρες: εκείνη υπεραναλυτική· εκείνος ο ατίθασος και απρόβλεπτος κολλητός του δίδυμου αδερφού της. Όμως, μέσα από βόλτες στα κρυφά και τηλεφωνήματα αργά τη νύχτα, έρχονται πιο κοντά - είναι γραφτό η ερωτική τους ιστορία να τους σημαδέψει για πάντα.
Μέχρι που μια μέρα το κοινό τους μέλλον συντρίβεται.
Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δρόμοι του Γουίλ και της Ρόζι διασταυρώνονται ξανά και ξανά, αναζωπυρώνοντας κάθε φορά τη σπίθα γι’ αυτό που θα μπορούσαν να είχαν υπάρξει ο ένας για τον άλλον.
Η ερωτική ιστορία που θα σας κρατήσει ξάγρυπνους.
Η ακρόαση, Κim Hey-Jin, Εκδόσεις Ίκαρος
Η στοχαστική, έξοχα δομημένη ιστορία μιας γυναίκας που μετά από μια ξαφνική τραγωδία βρίσκεται στο στόχαστρο μιας ολόκληρης κοινωνίας και τα απροσδόκητα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσει αναζητώντας λύτρωση.
Η ΙΜ ΧΕ-ΣΟΥ είναι μια επιτυχημένη θεραπεύτρια που εμφανίζεται τακτικά σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή. Όταν κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για ένα δημόσιο πρόσωπο που αργότερα αυτοκτονεί, απολύεται από τη δουλειά της, χάνει τους φίλους της ενώ ο γάμος της αρχίζει να καταρρέει.
ΜΙΑ ΜΕΡΑ συναντά απρόσμενα τη Σε-Ι, ένα εννιάχρονο κορίτσι που προσπαθεί να ταΐσει μια αδέσποτη γάτα. Οι γάτες του δρόμου που φαίνεται να βρίσκονται παντού απολαμβάνουν τη φροντίδα μιας ακόμα γυναίκας και την οργή όλων των υπόλοιπων κατοίκων. Όπως η Ιμ Χε-Σου και η Σε-Ι, έτσι και εκείνες υπομένουν διάφορες επιθέσεις και οι πληγές τους επουλώνονται αργά.
Η ΙΜ ΧΕ-ΣΟΥ, που δεν είχε ποτέ φιλοζωικές ευαισθησίες, μήτε αδυναμία στα παιδιά, βρίσκεται πια συνδεδεμένη με κάτι πιο μεγάλο και βαθύ από εκείνη.
Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα για το εύθραυστο της δημόσιας εικόνας και το πολύτιμο της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Αβάνα έτος μηδέν, Karla Suarez, Εκδόσεις Κριτική
«Ναι, οπωσδήποτε, τώρα είμαστε καλύτερα, εξακολουθούμε να χαμογελάμε, να κάνουμε έρωτα και να ονειρευόμαστε, παρότι πολλά όνειρα άλλαξαν. Η κρίση του '90 μας έπεισε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι ο κόσμος χωρίζεται σ' αυτούς που έχουν λεφτά και σ' αυτούς που δεν έχουν. Έτσι ήταν πάντα. Παντού. Έτσι δεν είναι;»
Κούβα, 1993. Η χώρα βιώνει συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης και φτώχειας σε μια πρωτοφανή κρίση που οδηγεί σε κλίμα αγωνίας και ανασφάλειας. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η Χούλια, μια νεαρή μαθηματικός που ζει και εργάζεται στην Αβάνα, αναζητά διέξοδο στα προβλήματά της όταν ανακαλύπτει τυχαία κάποια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο εφευρέτης του τηλεφώνου δεν είναι ο Γκράχαμ Μπελ αλλά ο Ιταλός Αντόνιο Μεούτσι, ο οποίος εργάστηκε ως τεχνικός στην Αβάνα τον 19ο αιώνα. Η Χούλια και οι φίλοι της αρχίζουν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης Μεούτσι.
Η Κουβανή Κάρλα Σουάρες υφαίνει μια ιστορία αναζήτησης γεμάτη χιούμορ, αφοπλιστική αμεσότητα και γλυκόπικρη διάθεση, καταδεικνύοντας πώς οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να επιβιώσουν και να αντλήσουν αισιοδοξία και δύναμη ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Όλο το μισό του κόσμου, Alice Zeniter, Εκδόσεις Εστία
"Οι γυναικείες μορφές που συναντούσα σ' αυτά τα διαβάσματα ήταν όλες φυλακισμένες, απομονωμένες ή αγόμενες και φερόμενες από τη θέληση των ισχυρών. Αναγκαστικά ταυτιζόμουν με το άλλο φύλο· μ' εκείνον που δρούσε, εκείνον που οι τέσσερις τοίχοι ενός δωματίου ή ενός κελιού φαινόταν ότι δεν μπορούσαν να του κάνουν τίποτα. Σε ολόκληρη σχεδόν την αναγνωστική μου ζωή ήμουν άνδρας. Στην αρχή με τεράστια ευχαρίστηση και κατόπιν με κάποια δυσφορία, που αναμφίβολα οφειλόταν στην κούραση. Ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα στη Δύναμη των πραγμάτων τον θυμό που είχε αισθανθεί η Σιμόν ντε Μπωβουάρ διαβάζοντας το Για ποιον χτυπά η καμπάνα. Παρά την αγάπη μου γι' αυτό το μυθιστόρημα, αμέσως κατάλαβα την απέχθεια που αισθάνεται εκείνη για τη "συνενοχή που μας προτείνει ο Χέμινγουεϋ σε κάθε πτυχή της αφήγησής του", συνενοχή που "υπονοεί ότι έχουμε συνείδηση πως είμαστε, όπως εκείνος, άριοι, αρσενικοί, με χρήματα και ελεύθερο χρόνο, που δεν έχουμε ποτέ αισθανθεί διαφορετικά το σώμα μας παρά μόνο μέσα από το σεξ και τον θάνατο", πράγμα που αποκαλύπτει σε ποιον απευθύνεται όταν γράφει και τι είδους αναγνωστικό κοινό επιθυμεί".
Το ανά χείρας γοητευτικό δοκίμιο με τον τίτλο Όλο το μισό του κόσμου είναι ακραία ερεθιστικό. Βασισμένο στις συγγραφικές, και κυρίως στις αναγνωστικές εμπειρίες της Αλίς Ζενιτέρ, είναι ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε με ποιους τρόπους διαβάζουμε τις ιστορίες που μας αφηγούνται. Απευθύνεται στους αναγνώστες και συνομιλεί μαζί τους με ελαφράδα, σοβαρότητα, χιούμορ και λογιοσύνη.
Εντέλει το βιβλίο δεν είναι παρά η εξιστόρηση μιας γυναίκας που θα ήθελε να αφήνει η μυθοπλασία τα παράθυρά της ορθάνοιχτα.
Τρία επί ψυχής, Άρης Αλεξανδρής, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το "Τρία επί ψυχής" είναι η ιστορία της Άνι, που σήμερα γίνεται 30. Η Άνι έχει πολλές αποφάσεις να πάρει: να ξεπεράσει επιτέλους τον θάνατο του παιδικού της φίλου· να αποκωδικοποιήσει την περίεργη σχέση που έχει αναπτύξει με τη μητέρα του· να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τη δική της μητέρα.
Το Τρία επί ψυχής είναι και η ιστορία του Φίλιππου Κάππα, του παιδικού φίλου της Άνι που πέθανε μυστηριωδώς στο σχολείο όταν ήταν 16 ετών.
Το Τρία επί ψυχής είναι, επιπλέον, η ιστορία της κυρίας Κάππα, της μητέρας του Φίλιππου Κάππα, η οποία δεν σταματά να ψάχνει την αλήθεια με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους.
Το Τρία επί ψυχής είναι μια ιστορία για τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν, για τις μεταμορφώσεις των ανθρώπων, για τους μύθους που πλάθουν για να επιβιώσουν. Αν τα φαντάσματα υπήρχαν, αυτή θα ήταν μια ιστορία φαντασμάτων.
Πάντα η Αλεξάνδρεια, Δημήτρης Γ. Στεφανάκης, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Το καλοκαίρι του 1961 η Αλεξάνδρεια δεν είναι πια η πόλη της ακμής αλλά το τοπίο μιας αντιπαράθεσης με την Ιστορία. Μετά τον αδόκητο χαμό του πατέρα της και την απώλεια της οικογενειακής περιουσίας η Δάφνη Χάραμη ατενίζει τον ορίζοντα της φυγής από την Αίγυπτο του Νάσερ, νιώθοντας πως θα αφήσει πίσω της ένα πολύτιμο κομμάτι ζωής. Από έναν κόσμο που βυθίζεται στα βαθιά νερά του χρόνου ο Δημήτρης Στεφανάκης διασώζει τη φωτεινή αίσθηση για τη ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Η Δάφνη αισθάνθηκε τα γεγονότα να έρχονται καταπάνω της και από τη μια στιγμή στην άλλη η πραγματικότητα που ήξερε αναιρέθηκε με βίαιο τρόπο. Δεν υπήρχε πια Κωστής Χάραμης και η ίδια δεν ήταν η κόρη του μεγιστάνα των αιγυπτιακών τσιγάρων. Η έπαυλη της οδού Αββασιδών που αναγνώριζε για σπίτι της έγινε ένα ξένο οίκημα στο οποίο δεν της επιτρεπόταν πια να πατήσει το πόδι της. Η ίδια η Αλεξάνδρεια έγινε ξένη και αφιλόξενη, μια πόλη σκιών και ψιθύρων».
Η καρδιά του πατέρα μου, Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη
Μπαμπάκα,
Για χρόνια, η αγάπη σου για μένα κι η αγάπη μου για σένα μιλούσαν άλλη γλώσσα.
Κανείς μας δεν έφταιγε γι' αυτό: η ζωή είχε μπει ανάμεσά μας.
Έπρεπε να μεγαλώσω για να δω καθαρά το πρόσωπό σου, να καταλάβω πόσα σου χρωστώ.
Δυο τρόπους ξέρω μόνο να χαρίζομαι: ν' αγαπώ, και να γράφω.
Και καθώς ήδη σ' αγαπάω απέραντα, σου χαρίζω αυτό το βιβλίο.
Το μυστήριο της τρυφερής, μεγάλης σου καρδιάς ήτανε πάντα διάφανο.
Αυτά κι άλλα πολλά μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο μας, για σένα και για όσους και όσες αγαπάς.
Καλή ανάγνωση!
Αφήστε ένα σχόλιο