Tips για ομαλή μετάβαση από τις διακοπές στο σχολείο

Κάθε χρόνο αυτές οι ημέρες συνδέονται με μια γλυκόπικρη ανυπομονησία για τη νέα αρχή και την επάνοδο στα σχολικά θρανία. Πάντα υπάρχει μια θλίψη όταν τελειώνουν οι διακοπές και ένα άγχος για τη νέα χρονιά, που στην ουσία για τους περισσότερους ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Για κάποιους και κάποιες είναι απλά άλλη μια χρονιά στο σχολείο, για άλλους και άλλες η πρώτη ή ακόμη και η τελευταία. Ανεξάρτητα όμως από το επίπεδο, πάντα αυτές οι πρώτες μέρες είναι φορτισμένες με επιπλέον συγκίνηση.

Εμείς είμαστε δίπλα σε εσάς και στα παιδιά σας για να κάνουμε αυτές τις ημέρες λίγο πιο εύκολες, με μερικά tips και συμβουλές που είχαν δουλέψει για εμάς και σίγουρα θα δουλέψουν και για εσάς. Για να γίνει αυτή η μετάβαση λίγο πιο απλή και πιο ομαλή.

1. Περάστε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί

Το ότι ξεκινάει το σχολείο δεν σημαίνει ότι σταματά ο ελεύθερος χρόνος. Είναι πολύ σημαντικό η καθημερινότητα να συνδυάζεται με όμορφες οικογενειακές στιγμές. Παίξτε μαζί επιτραπέζια που προάγουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, αλλά και την έννοια της επίτευξης στόχων. Το εκπαιδευτικό παιχνίδι έχει μαγικές ικανότητες για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, αλλά και της φαντασίας του παιδιού.

 Αν αναζητάτε νέα παιχνίδια σε χαμηλές τιμές, θα τα βρείτε όλα εδώ. 

2. Κάντε το διάβασμα πιο ενδιαφέρον με εκπαιδευτικά βιβλία δραστηριοτήτων

Μπορεί να τελείωσαν οι διακοπές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το διάβασμα πρέπει να συνδυαστεί στο μυαλό των παιδιών με μια βαρετή διαδικασία. Η γνώση είναι κουλ και μπορεί να είναι και πολύ διασκεδαστική, πρέπει όμως να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν και να αγαπούν το να μαθαίνουν.

Βρείτε ό,τι χρειάζεστε εδώ, για κάθε τάξη.

3. Δώστε στο παιδί χρόνο να συζητήσει για την ημέρα του

Κάθε μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι μια περιπέτεια με την καλή έννοια του όρου. Συζητήστε με το παιδί σας όσο περισσότερο μπορείτε. Ακόμα και οι πιο μικρές λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικές. Μέσα από την εξιστόρηση της καθημερινότητας μπορείτε να καταλάβετε τι το ευχαριστεί, τι το δυσκολεύει, τι το ενθουσιάζει, αλλά και τι ίσως δεν πάει πολύ καλά. Αν μπορέσει το παιδί να σας εμπιστευτεί από μικρή ηλικία, τότε θα νιώσει άνετα να μοιράζεται μαζί σας τα σημαντικά, αλλά και τα ασήμαντα για μια ζωή.

4. Αξιοποιήστε όσο γίνεται τα Σαββατοκύριακα

Ξέρουμε ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι πλέον πολύ περιορισμένος και για τα παιδιά και για τους γονείς, όμως το να προσπαθούμε να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά για κοινές δραστηριότητες μαζί τους είναι κάτι τρομερά ουσιώδες. Μια βόλτα σε κάποιο κοντινό πάρκο, στη θάλασσα, σε ένα μουσείο, σε μια θεατρική παράσταση και σε πολλά άλλα μέρη, ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον και κάνει την εβδομάδα πολύ ομορφότερη για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο ποιοτικός χρόνος έξω από το σπίτι, λοιπόν, είναι άλλη μια λύση για μια όμορφη νέα χρονιά.

5. Δημιουργήστε ένα καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον για το παιδί

Ένα καθαρό και οργανωμένο περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών. Ένα τακτοποιημένο δωμάτιο μειώνει το άγχος και βοηθάει το παιδί να συγκεντρωθεί καλύτερα στις δραστηριότητές του. Όταν υπάρχει τάξη, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη σημασία της οργάνωσης και της καθαριότητας, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αίσθηση της ασφάλειας. Είναι επίσης ένας τρόπος να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα και η αυτονομία, καθώς τα παιδιά συνηθίζουν να συμμετέχουν στη φροντίδα του χώρου τους.

6. Μη σταματήσετε να διαβάζετε βιβλία με τα παιδιά

Το διάβασμα βιβλίων με τα παιδιά είναι μια δραστηριότητα που έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ενισχύει το λεξιλόγιό τους, βελτιώνει τις γλωσσικές τους δεξιότητες και αναπτύσσει τη φαντασία τους. Επίσης, η ανάγνωση μαζί τους ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς ή τους φροντιστές. Ακόμη και όταν τα παιδιά μάθουν να διαβάζουν μόνα τους, η συνέχιση του κοινού διαβάσματος τους προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και ενισχύει την αγάπη για τα βιβλία. Η ανάγνωση είναι ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά για τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

Βρείτε όλα τα βιβλία που αναζητάτε με μια ματιά εδώ.

Όλες αυτές οι καθημερινές πρακτικές ενισχύουν όχι μόνο τις δεξιότητες των παιδιών στην αυτονομία και την οργάνωση, αλλά και την ψυχική τους υγεία, καλλιεργώντας τη φαντασία και την κριτική σκέψη. Τα παιδιά μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με έναν πιο ισορροπημένο και δημιουργικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η σχέση τους με τους γονείς.

Αν θέλετε να ξεκλειδώσετε την ψυχολογία των παιδιών σας, βρείτε τα καλύτερα βιβλία εδώ. 

Σας ευχόμαστε μια όμορφη και δημιουργική νέα σχολική χρονιά... με ψυχραιμία!