Μιχάλης Κακογιάννης: 5 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνον

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1921 και ήταν γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη. Αποτελεί με βεβαιότητα έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα. Σίγουρα όλοι τον έχουμε ακούσει, αλλά πόσοι πραγματικά ξέρουμε ποιος ήταν;

Ας μάθουμε μερικά πράγματα για τη ζωή και το έργο του:

1. Τα σχολικά θρανία αποτέλεσαν τις πρώτες του θεατρικές σκηνές

Ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε δύο αδερφές και έναν αδερφό και από πολύ μικρή ηλικία τους παρέσυρε στις αταξίες που σκαρφιζόταν. Δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλός μαθητής, πιθανότατα επειδή βαριόταν, αλλά ήταν από πάντα φανερό ότι ήταν καλλιτέχνης. Μια μέρα, για να αποφύγει ένα διαγώνισμα μαθηματικών, έβαλε σε εφαρμογή το υποκριτικό του ταλέντο. Όταν κατάλαβε ότι δεν ήξερε καμία απάντηση στο διαγώνισμα, προσποιήθηκε ότι δεν ένιωθε καλά και ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Τον άφησαν και πήρε κρυφά μαζί του σημειώσεις μαθηματικών. Στην τουαλέτα, διάβαζε μανιωδώς, αλλά χωρίς επιτυχία. Απογοητευμένος επέστρεψε στην τάξη, έτοιμος να παραδώσει λευκή κόλλα. Ωστόσο, πριν το κάνει, προσποιήθηκε ότι ζαλίστηκε και έπεσε στο πάτωμα, υποκρινόμενος ότι λιποθύμησε. Τον έστειλαν σπίτι, όπου τον περίμεναν οι ανήσυχοι γονείς του. Ο πατέρας του κατάλαβε αμέσως το κόλπο του, αλλά δεν τον τιμώρησε.

2.  Κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από βομβαρδισμούς στο Λονδίνο

Σπούδασε Νομική, όπως είχε υποσχεθεί στον πατέρα του, αλλά και Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Δύο φορές βρέθηκε κοντά στο θάνατο όταν το Λονδίνο βομβαρδιζόταν από τους Γερμανούς, αλλά δεν πτοήθηκε και συνέχισε τις σπουδές του. Αν και αρχικά είχε ξεκινήσει με τη Νομική, σύντομα τον κέρδισε η τέχνη. Το 1941, προσλήφθηκε στο ελληνικό τμήμα του BBC, ξεκινώντας ως μεταφραστής και αργότερα ως εκφωνητής. Μόλις στα 22 του χρόνια ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας». Εκεί, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους ανθρώπους όπως ο Τζορτζ Όργουελ, η Κατίνα Παξινού και ο Νίκος Καζαντζάκης.

3. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία έρχεται σε ηλικία 32 ετών

Το 1954, έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ανοίγοντας το δρόμο για μια διεθνή καριέρα στον κινηματογράφο. Ο Δημήτρης Χορν ζήτησε από τον φίλο του Μιχάλη Κακογιάννη να σκηνοθετήσει μια ταινία για να διαφημίσει τον θεατρικό θίασο που είχε με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Ο Κακογιάννης τήρησε την απαίτηση του Χορν για τρεις ισοδύναμους ρόλους. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα και τα εσωτερικά στα στούντιο NAXAS στο Κάιρο. Στα γυρίσματα στην Αίγυπτο, η Λαμπέτη αρρώστησε, χάνοντας βάρος, κάτι που φαίνεται στις σκηνές της. Η ταινία δημιούργησε ένα από τα πιο διάσημα ειδύλλια της εποχής, αυτό του Χορν και της Λαμπέτη, και σηματοδότησε την αρχή της επτάχρονης σχέσης τους.

- Με την Έλλη Λαμπέτη

4. Ήταν ολοκληρωμένος καλλιτέχνης: Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, στιχουργός

Οι ταινίες του, όπως η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς», διακρίθηκαν σε παγκόσμια φεστιβάλ και κέρδισαν πολλά βραβεία. Συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς και διεθνείς αστέρες της Αμερικής και της Ευρώπης. Εκτός από τον κινηματογράφο, σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έγραψε και εξέδωσε σενάρια, μεταφράσεις θεατρικών έργων και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.

- Με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Άντονι Κουίν (αρχείο ΕΡΤ)

Ο Μιχάλης Κακογιάννης έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν ο τίτλος του Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα στην Ελλάδα και το Special Grand Prix of the Americas στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Επίσης, έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης σε πόλεις όπως η Λεμεσός, το Μονπελιέ και το Ντάλας. Επιπλέον, του έχουν απονεμηθεί τιμητικοί τίτλοι, όπως ο Διδάκτωρ Τεχνών από το Columbia College και Επίτιμος Διδάκτωρ από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

5.  Ήταν ο πρωτεργάτης του φωτισμού της Ακρόπολης

Ο Μιχάλης Κακογιάννης οραματίστηκε και υλοποίησε τον νυχτερινό φωτισμό της Ακρόπολης, ιδρύοντας το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας» και συνεργαζόμενος με τον διάσημο φωτιστή Pierre Bideau. Το 2004 ίδρυσε το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» για τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης άφησε πίσω του ένα σπουδαίο πολιτιστικό έργο που εξακολουθεί να επηρεάζει και να εμπνέει καλλιτέχνες και θεατές παγκοσμίως. Αν δεν έχεις ακόμη δει τις ταινίες του, αλήθεια δεν ξέρουμε τι περιμένεις.