Τι θα διαβάσεις φέτος το Σεπτέμβριο;

Εμείς σίγουρα δεν είμαστε οι τύποι που θα άνοιγαν αυτό το άρθρο με την απεχθή έκφραση «Καλό φθινόπωρο και τώρα τα κεφάλια μέσα», καθώς το καλοκαίρι είναι Ιδέα και μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ακάθεκτοι σε αυτήν.

Ωστόσο, είναι πλέον δεδομένο ότι ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά, και όλοι -λογικά- διαβάσαμε όλα μας τα καλοκαιρινά βιβλία. Συνεπώς, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στις νέες αναζητήσεις σου.

Παρακάτω θα βρεις κάποια από τα βιβλία που μας έκαναν εντύπωση και που σου προτείνουμε για να συνεχίσεις να διαβάζεις ακατάπαυστα και αυτόν τον μήνα. Σε αυτήν την πρώτη λίστα θα βρεις τις επιλογές μας σε μεταφρασμένη λογοτεχνία.

Μουσείο φυσικής ιστορίας του Κάρλος Φονσέκα

 Καλειδοσκοπικό, πολύπλευρο, σαγηνευτικό, το Μουσείο φυσικής ιστορίας του Κάρλος Φονσέκα αποκαλύπτει έναν κόσμο παγιδευμένο μεταξύ πίστης και ειρωνείας, φάρσας και τραγωδίας. Λίγο πριν από τον ερχομό της νέας χιλιετίας, ένας μουσειολόγος από την Καραϊβική δέχεται πρόσκληση συνεργασίας σε κάποια περίεργη έκθεση από μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας. Τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον για τις μορφές του ζωικού βασιλείου. Εφτά χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο της σχεδιάστριας και την ακύρωση της έκθεσης, ο ίδιος ανακτά το αρχείο της συνεργασίας τους. Έπειτα από μια μακριά νύχτα αγρύπνιας και ανάγνωσης, καταλαβαίνει ότι εκείνο το παράλογο εγχείρημα έκρυβε τα κλειδιά που αποκρυπτογραφούν την οικογενειακή ιστορία της σχεδιάστριας: ένα ιλιγγιώδες και αινιγματικό παζλ, που απλώνεται μέχρι τη ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής και τη φιγούρα, μεταξύ άλλων, του υποδιοικητή Μάρκος. Το μυθιστόρημα αυτό, μέσω και της μυστηριώδους πλοκής του, συνθέτει έναν εντυπωσιακό αφηγηματικό καμβά, που ολοκληρώνεται καθώς η τέχνη, καθοδηγούμενη από την ανεξέλεγκτη πολιτική της ορμή, διευρύνει τα όριά της και γίνεται κάτι περισσότερο: ζωή, πάθος, τρέλα.

Ο Ανυπόφορος γκάουτσο του Ρομπέρτο Μπολάνιο

Ο Ανυπόφορος γκάουτσο είναι το τελευταίο βιβλίο που o Ρομπέρτο Μπολάνιο άφησε έτοιμο προς έκδοση και αποτελείται από τέσσερα διηγήματα και δύο διαλέξεις. Κυκλοφόρησε το 2003 και την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το βραβείο αφήγησης Altazor. Στα διηγήματα που περιλαμβάνει ξεχωρίζει το υποδειγματικό ύφος ειρωνείας και μερικά χαρακτηριστικά «κλειδιά» στο έργο του Μπολάνιο, η ίδια η λογοτεχνία ως λογοτεχνικό θέμα, η αστυνομική πλοκή, ένα παιχνίδι αναφορών στον Κάφκα, η τέχνη ως εμμονή, η αναζήτηση μιας αλήθειας που φαίνεται απαραίτητη μόνο σε όσους την αναζητούν, η απομυθοποίηση της πραγματικότητας και του θανάτου.

Ο αχός και το πάθος του Ουίλιαμ Φόκνερ

«Διάβασέ το! Είναι το καλύτερο βιβλίο μου» έγραφε ο ίδιος ο Φόκνερ σε έναν φίλο του ηθοποιό το 1929 που εκδόθηκε το «Ο αχός και το πάθος». «Και το πιο γενναίο» συμπλήρωνε, αναφερόμενος στο ιδιαίτερο είδος γραφής του. Μέχρι το τέλος της ζωής του δήλωνε πως αισθανόταν «ιδιαίτερη τρυφερότητα» για το μυθιστόρημα αυτό που το ξεχώριζε από όλα τα υπόλοιπα. Με την άποψη του δεν άργησαν να συμφωνήσουν αναγνώστες και κριτικοί που το συγκρίνουν με έργα του Ντοστογιέφσκι και του Τζόις, το κατατάσσουν στα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Η ιστορία της οικογένειας  Κόμπσον, αριστοκρατών από το Τζέφερσον του Μισισίπι, η οικονομική, κοινωνική  και ψυχική κατάρρευση των μελών της, μέσα από τις διαφορετικές ματιές των τριών γιών της και ενός απρόσωπου αφηγητή. Οικογενειακές σχέσεις παθιασμένες, όπου αντί για αγάπη κυριαρχεί ο εγωισμός, και μερικοί από τους πιο εμβληματικούς και αξέχαστους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας: ο άνδρας-παιδί Μπένζι, ο αυτοκαταστροφικός Κουέντιν, ο σκληρός και κυνικός Τζέισον, η μαύρη υπηρέτριά τους Ντίλσι, η απούσα, αλλά πάντα παρούσα στις διηγήσεις τους, επαναστάτρια κόρη των Κόμπσον, Κάντι.

Ραντεβού στο Ποζιτάνο της Σαπιέντζα Γκολιάρντα

Ποζιτάνο, δεκαετία του 1950. Μια δυνατή φιλία γεννιέται με φόντο το πανέμορφο χωριό της Ακτής του Αμάλφι. Σε μια απομονωμένη παραλία, η Γκολιάρντα, νεαρή ηθοποιός του κινηματογράφου, συναντά την Έρικα, μια όμορφη πλούσια χήρα, την «πριγκίπισσα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, σαγηνευμένοι από την αινιγματική της παρουσία. Καθώς οι δύο γυναίκες με τις τόσο διαφορετικές προσωπικότητες έρχονται πιο κοντά, απολαμβάνοντας σε διάστημα είκοσι χρόνων τη θάλασσα και το ιταλικό καλοκαίρι σε μια γωνιά του κόσμου σχεδόν απείραχτη, αποκαλύπτονται σιγά σιγά οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους, αλλά και τα φαντάσματα από το παρελθόν που τις στοιχειώνουν. Σ’ αυτό το βαθιά ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που αντλεί στοιχεία από τη δική της περιπετειώδη, αντισυμβατική ζωή, η ηθοποιός και συγγραφέας Γκολιάρντα Σαπιέντσα μάς μεταφέρει στο ηλιόλουστο Ποζιτάνο μιας μαγευτικής εποχής. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία μιας αναπάντεχης και καθοριστικής φιλίας ανάμεσα σε μια αριστερή ιδεαλίστρια και σε μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας.

Γραφείο Αποκρυφιστικών Υποθέσεων του Ερίκ Φουασιέ

Παρίσι, 1830. Ο θάνατος του γιου ενός υπουργού αναστατώνει τα παρισινά σαλόνια και την κυβέρνηση του βασιλιά Λουδοβίκου-Φίλιππου. Ήταν πράγματι αυτοκτονία; Ο νεαρός επιθεωρητής Βαλεντίν Βερν, παθιασμένος με την ιατρική αλλά και τον αποκρυφισμό, ακολουθεί τις δικές του μεθόδους για να λύσει το μυστήριο. Νέοι θάνατοι περιπλέκουν την υπόθεση. Συνδέονται όλοι μεταξύ τους; Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας με το ψευδώνυμο «Εφημέριος»; Τι κρύβει και ο ίδιος ο νεαρός επιθεωρητής με το αγγελικό πρόσωπο και τη σκληρότητα στο βλέμμα; Ένα «εθιστικό βιβλίο» (Lire magazine) από τον «χημικό που βρήκε την τέλεια φόρμουλα για αστυνομικό ιστορικό μυθιστόρημα» (El País). Διδάκτωρ χημείας και νομικής και λάτρης της Ιστορίας, ο Ερίκ Φουασιέ (γενν. Γαλλία, 1963) είναι συγγραφέας πρωτότυπων αστυνομικών μυθιστορημάτων που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Το Σώμα και άλλες εκδηλώσεις της Κάρμεν-Μαρία Ματσάδο 

Η Ματσάδο, στην πρώτη της συλλογή διηγημάτων, περνάει από το σοβαρό στο κωμικό, από τον ρεαλισμό στην επιστημονική φαντασία, από την πιο τρομακτική βία στο πιο υπέροχο συναίσθημα, φτιάχνοντας ιστορίες τόσο πρωτότυπες που διευρύνουν τις δυνατότητες της σύγχρονης μυθοπλασίας.

Μια γυναίκα αρνείται να αφαιρέσει την πράσινη κορδέλα από το λαιμό της παρά την επιμονή του άντρα της. Κάποια άλλη αφηγείται το ερωτικό της παρελθόν ενώ μια πανδημία αφανίζει σιγά σιγά την ανθρωπότητα. Ένα μωρό υπάρχει ή δεν υπάρχει. Η υπάλληλος ενός καταστήματος σε ένα εμπορικό κέντρο ανακαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τα όμορφα φορέματα του χορού της αποφοίτησης. Μια ανεπιθύμητη επισκέπτρια εμφανίζεται στο σπίτι κάποιας μητέρας που μόλις έκανε εγχείρηση για απώλεια βάρους. Μια συγγραφέας αναμετράται με τα όρια της μνήμης, της πραγματικότητας και της φαντασίας. Μια κοπέλα που επιβίωσε από σεξουαλική επίθεση προσπαθεί να επεξεργαστεί το τραύμα της. Οι 12 σεζόν μίας από τις πιο δημοφιλείς αστυνομικές σειρές παγκοσμίως ξαναγράφονται, τα θύματα ξυπνάνε και ζητούν δικαίωση.

Βρείτε όλα τα βιβλία εδώ και ακόμα περισσότερα! 

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες προτάσεις.